Intelligentieonderzoek

Het intelligentieniveau (IQ) in kaart brengen  

Het doel

Een intelligentieonderzoek kan worden ingezet wanneer er onduidelijkheid bestaat over iemands cognitief niveau van functioneren; zo kan er bijvoorbeeld verstandelijke problematiek of juist hoogbegaafdheid worden vermoed. Met het in kaart brengen van de intellectuele vermogens kan er tevens een inschatting worden gemaakt van iemands cognitieve leerbaarheid, waarna er bijvoorbeeld een uitspraak gedaan kan worden over de haalbaarheid van een traject, opleiding of taalcursus. Ook kunnen de resultaten van een dergelijk onderzoek gebruikt worden ter ondersteuning van een zorg- en/of indicatieaanvraag.

Bij dit onderzoek brengen we het intelligentieniveau (IQ) in kaart middels een uitgebreide intelligentietest, waarbij er tevens een analyse wordt gegeven van het intelligentieprofiel. Uiteraard is het ook mogelijk om mensen te onderzoeken die in hun leven weinig opleiding hebben genoten, de Nederlandse taal niet of slecht spreken of analfabeet zijn.

De werkwijze

Het betreft maatwerk, waarbij de keuze voor welke intelligentietest er gebruikt wordt afhankelijk is van de culturele achtergrond van de cliënt en de vraagstelling van het onderzoek. Over het algemeen kan het intelligentieonderzoek binnen een dagdeel worden afgerond – het is niet wenselijk om dit onderzoek over meerdere contactmomenten te verspreiden.

Het onderzoek begint met een intakegesprek, gevolg door een uitgebreide intelligentiemeting. De resultaten zullen naderhand met de cliënt worden besproken, zodat hij/zij direct zicht krijgt op de eigen verstandelijke vermogens. Hierna wordt er een rapportage opgesteld, waarin de bevinden worden vertaald naar concrete arbeidsmogelijkheden en begeleidingsadviezen. Conform de gedragscode van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), wordt de rapportage eerst in concept naar de cliënt gestuurd en desgewenst nog besproken. Na zijn of haar akkoord, wordt de rapportage naar de opdrachtgever verstuurd.

De uitvoering

Het intelligentieonderzoek wordt uitgevoerd door een ervaren (neuro)psycholoog, met de basisaantekening Psychodiagnostiek van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).

Meer informatie:
Per e-mail: secretariaat@apa.nl
Telefonisch: 073-6156380
Direct aanmelden via het Aanmeldformulier

Contactgegevens

Buitenhaven 13a
5211 TP ‘s-Hertogenbosch

E secretariaat@apa.nl
T (073) 615 63 80

Neem contact op >>

Online aanmelden

Wilt u een cliënt of medewerker aanmelden? Vul ons online aanmeldformulier in.

Direct online aanmelden >>

Onze kernactiviteiten bestaan uit arbeidspsychologisch onderzoek, neuropsychologisch onderzoek, loopbaanadvies en coaching.

Contactgegevens

Buitenhaven 13a
5211 TP ‘s-Hertogenbosch

E secretariaat@apa.nl
T (073) 615 63 80